נטילת ידים סמוך למיטה / סיום ברכת על הגפן

שלום וברכה כבוד הרב
1. האם צריך להכין נטלה בשביל הנטילה בהתעוררות דווקא לפני חצות?
2. איך חותמים את ברכת מעין שלוש על יין שאני לא יודע מה החתימה הנכונה שלו, שאם אני לא טועה החתימה תלויה במקור היין, אם מארץ ישראל או אם מחו"ל.

תודה רבה כבוד הרב

תשובה:

שלום רב

  1. אין הבדל לפני חצות או אחר כך, לכתחילה כדאי ליטול ידים סמוך למיטה שלא ללכת ד' אמות בלי נטילת ידים, או לפחות באותו החדר ועל פי הכלל שהחדר כולו נחשב כד' אמות, ראה משנה ברורה סי' א.
  2. כשהיין מארץ ישראל מברכים על פרי גפנה וכשהוא מחו"ל על פרי הגפן, כשיש ספק אומרים פרי הגפן, ראה שו"ע סי' רח.