ראה את אביו שהולך לעבור על איסור – מה יעשה?

אם אני רואה את אבי עושה משהו שאסור והוא מול אנשים והוא לא יודע שזה אסור מה אני יכל לעשות

תשובה:

שלום רב,

יש למנוע ממנו לעבור על האיסור, אולם רק בדרך של כבוד. ראה שו"ע יו"ד סי' רמ סעי' יא: "ראה אביו שעבר על דברי תורה, לא יאמר לו: עברת על דברי תורה, אלא יאמר לו: אבא כתוב בתורה כך וכך, כאילו הוא שואל ממנו ולא כמזהירו, והוא יבין בעצמו ולא יתבייש. ואם היה אומר שמועה בטעות, לא יאמר לו: לא תתני הכי". אולם נראה שאם הוא נמצא בחברת אנשים הוא יכול להמתין להזדמנות שלא יהיו שם אנשים.

אלא שכל זה דווקא לאחר שעשה אביו את המעשה. אבל אם הוא יכול עדיין למנוע ממנו את האיסור, ודאי מצווה וחובה עליו למנוע ממנו איסור. ראה שם בראשון לציון על הש"ס (קידושין עב) שכתב שמצווה להפריש את אביו מאיסור בכל דרך אפשרית.