קשר עם בני משפחה שעלול לגרום לצער ונזק

שלום וברכה
אדם שיש לו אמא ואחים הלוקים בנפשם אשר ניתקו עימו קשר במשך שנים ואף ביזו אותו והשפילוהו ועכשיו רוצים ליצור איתו קשר-האם מחוייב לענות להם לטלפון?-האם צריך ליצור קשר מיוזמתו מצד כיבוד אם?-היות והם לוקים בנפשם ישנו חשש שיגרמו צער לילדיו ויפגעו בשלום הבית

תשובה:

שלום רב

ראשית צריך להבדיל בין האמא לאחים, לגבי האמא אין מקום בכלל לשאלה שהרי אתה חייב בכבודה, וכמבואר בשו"ע יו"ד סי' רמ סעי' ח שגם אם ההורים מבזים את הבן ומשפילים אותו הוא חייב לכבדם, ובודאי אסור לנתק איתם את הקשר. גם לגבי האחים, הייתי ממליץ, כיון שמדובר באנשים שלוקים בנפשם, לא אנשים רעים חלילה, דם זה לא מים וחייבים למצוא את הדרך לקיים איתם קשר כראוי, באופן שלא יביא לפגיעה. ניתן לדבר עם האשה והילדים קודם, להסביר להם את המצב של בני המשפחה, לתחום את הקשר לתחום הנסבל וכו', אבל לא להתעלם מבני משפחה, זה יהיה חבל מאוד. קשרים ניתן לשקם ולנתב, אבל דם זה לא מים, ו"מבשרך אל תתעלם". כדאי להתייעץ באופן פרטני עם רב שמכיר אתכם, כיצד לנהל את הקשר באופן שימנע פגיעה.

בהצלחה רבה