שכח לכבות את האור במקרר בשבת / גרם מלאכה

כבוד הרבנים שליט"א
שלום רב
א. מה הפתרון המעשי בשבת למי ששכח לנתק את התאורה במקרר בע"ש?
ב. האם מותר לרסס כנגד חרקים/יתושים בשבת?
ג. האם ניתן לקרוע עטיפת פלסתר/כדור (תרופה) בשבת?
בברכת כל טוב סלה

תשובה:

שלום רב

יש שהתירו לומר לקטן שלא יודע שהנורה דולקת, לפתוח את המקרר לצרכו, כגון לקחת עוגה טעימה עבורו, ולפי שיטת הסוברים שאין איסור ספייה באיסור דרבנן [מתעסק הוא תמיד דרבנן] כאשר הקטן עושה זאת לצרכו. ראה מאור השבת ח"ד מכתבי הגרש"ז אויערבך מכתב מט. ועל פי שיטת הרשב"א המובא בביאור הלכה בסי' שמג.

במקום צער גדול יתכן שמותר להתיז באופן מרוחק מהיתושים שהם יבואו לשם מעצמם, ומשום שהתירו גרם מלאכה במקום הפסד כמבואר ברמ"א בסי' שלד. אבל צריך להזהר מאוד שיהיה במקום מרוחק שאינם נמצאים שם כלל והרוח אינה מביאה אליהם את החומר, שאם כן הוא כזורה והרוח מסייעתו.

מותר לקרוע אבל לא על אותיות. הדבקת הפלסטר תעשה על הבשר עצמו בלבד בלי שזה יעטוף על גבי הפלסטר.