שותף לדבר עבירה – סיוע להונות את חברת הביטוח

ב"ה
שלום וברכה,

הנני עו"ד שכיר במשרד עו"ד. רציתי לדעת, מה דעת התורה הקדושה, במקרה שבו, המשרד סייע לאחד הלקוחות לקבל כספים מחברת הביטוח, כאשר בתחילה סבר המשרד שבדין מגיעים לו, בעוד שבמהלך המו"מ מול חברת הביטוח, התברר שהלקוח הסתיר מידע שיש בו, כדי לבטל את הסכום שהוצע כפשרה ע"י מגשר. בינתיים הסכום שהוצע ע"י המגשר, אושר ע"י חברת הביטוח.

נוצר מצב, שהלקוח מקבל סכום כסף גדול, שכלל לא מגיע לו, היות והסתיר את הנתונים גם מהמשרד (אמנם לפני סיום המו"מ) וגם מחברת הביטוח.

לאחר שהלקוח קיבל את הכסף מחברת הביטוח, המשרד גזר את שכר טרחתו מהלקוח.

השאלה: אני כשכיר זכאי לקבל אחוז מסוים משכר הטרחה שגבה המשרד, האם רשאי אני ליטול כסף זה או שמא יש חשש לגזל או שותף לגזל חלילה?

זכו למצוות

תשובה:

שלום רב,

מותר לך לקבל את שכרך, כפי שנקצב לך.

מאחר שברור שחברת הביטוח התייאשו מהכסף, שהרי הם יודעים שהכסף הזה אבוד מבחינתם. וגם אם המשרד סייע לגנבה זה היה באונס, ומה שהיה היה. והרי זה דומה למשכיר כלי עבודה לפורץ שברור שהפורץ חייב לשלם, ואם הפורץ פורע עם כסף הגניבה לאחר שהנגנב התייאש- אין כאן איסור של חולק עם הגנב, ולא של מסייע, כיון שמציל ממנו את חובו. ראה רשב"א ב"ק קיג. וגם לשיטת הרמב"ם והשו"ע סי' שסט שאסור ליהנות מן הגנבה גם אחרי יאוש- לא עסקו במקרה הזה.

בנוסף, הרי המשרד לא נותן לך את הכסף הגנוב (הכסף עצמו שנגנב) ואין כאן שום איסור אפילו לפני יאוש.