גרמא ופסיק רישא

שלום הרב, רציתי לשאול מה ההבדל בין גרמא לפסיק רישא?
תודה

תשובה:

שלום רב

מדובר בשני מישורים שונים לגמרי: גרמא, פירושו של דבר שהפעולה אינה ישירה אלא עקיפה מבחינה טכנית, כלומר יש אש מתפשטת, אני לא שופך מים על האש עצמה אלא שופך סביב הבית כדי שכאשר האש תגיע היא תכבה מעצמה על ידי המים.

פסיק רישא, זו פעולה ישרה לגמרי אבל היא ללא כוונה, אדם לוקח עגלה ומסיע אותה באדמה הטעונה חרישה וכך היא נחרשת. הוא עושה זאת כדי לטלטל את העגלה מצד אחד לשני ואין לו רצון לחרוש, אבל בפועל הוא חורש. הפעולה היא ישרה ממש, רק היא נעשית ללא כוונה. אם היה מכוין לכך, זו היתה פעולה קלסית של חרישה. לצורך הענין וכדי להמחיש, זה יכול להיות עם מחרשה ממש, או מסיע את המחרשה כדי לפנות מקום וכו', שלאלמטרת חרישה, אבל אם היה רוצה לחרוש היה עושה זאת באותה פעולה בדיוק…

יום נעים.