האם מותר להציע מחיר גבוה יותר – עני המהפך בחררה

שלום לרבנים הגאונים

סיפר לי אדם שבבעלותו נכס שהינו עומד למכור אותו בימים הקרובים תמורת מחיר מסויים, והעניין מתעכב רק בגלל פרוצדורה מסויימת בעירייה, האם מותר לי להציע לו מחיר גבוה יותר ולקחת את העיסקה לעצמי?
אגב אציין שהמחיר שהמוכר אמור לקבל בעבור הנכס הינו נמוך ממחיר השוק, והלה כנראה אינו מודע לעליות שחלו לאחרונה באיזור זה.

תשובה:

שלום רב,

אפשר להציע מחיר אחר ואין בזה משום עני המהפך בחררה.

בב"י סי' רלז הביא מרדכי כשהלוקח והמוכר הגיעו להסכמה על מחיר אסור לאדם אחר להוסיף במחיר כדי לקנות לעצמו. והרמ"א הביא את המרדכי שאם עדיין לא הסכימו על המחיר אין בו משום עני המהפך. וכתב הערך שי בסוף הסימן שאם השני מוסיף על מחיר הראשון אין בו משום עני המהפך כמו בלא סיכמו על מחיר שחששו להפסד המוכר, וצריך לומר שכוונתו לומר שבמקום שהראשון אינו רוצה להוסיף כמו השני אז אין איסור עני המהפך. (וכ"כ קרני רא"ם  סימן רב) אמנם בהרבה פוסקים מבואר שלא כדברי הערך שי (מהרש"ג, שו"ע הרב). אלא שבמקרה הזה אם אכן המחיר שמציע הראשון פחות מהמחיר של הנכס יש להקל כדברי הערך ש"י  והקרני רא"ם.