שילם עבור חברו בכרטיס אשרי מאיזה דין יכול לתובעו

הרוצה לקנות חפץ וכיון שלא היו ברשותו מעות וכן כרטיס אשראי, ביקש מחברו שישלם עבורו בכרטיס אשראי והוא יחזיר לו אח"כ.
מה המחייב להחזיר את התשלום: א. הלוואה. ב. נהנה. ג. התחייבו. ד. אחר.
נפק"מ למקרה שלא גבו מחברת האשראי עקב תקלה אך נרשם בחנות שהכסף הגיע. במקרה שחברת האשראי שייכת לגוי.

תשובה:

שלום רב,

במקרה שבעל האשראי עומד מול המוכר וקונה למשלח (הקונה).בעל האשראי  ציוה לחברת האשראי להעביר כסף בשבילו הרי כאלו בעל האשראי לווה לצורכו כסף מחברת האשראי ועם הכסף הזה שילם למוכר ובזה ששילם בעד המשלח הרי כאילו הלווה למשלח כסף (כמבואר בשלחן ערוך שהמשלח נקרא בעל המעות) ולכן המשלח חייב לשלם לו את מלא הסכום גם אם חברת האשראי לא גבתה ממנו.

והוא הדין, במקרה שהקונה עומד מול המוכר ומשלם עם כרטיס אשראי של חברו הוא קונה את החפץ מהמוכר וכיון שחברת האשראי העבירה את הכסף בציווי  בעל האשראי, ובעל האשראי מחוייב בעד הכסף הזה לחברת האשראי נמצא שהקונה שילם בכסף של בעל האשראי  ולכן הקונה לווה את הכסף הזה  מבעל האשראי . ראה שו"ת ראנ"ח ח"א קטז