שמירת נגיעה מאלמנה זקנה

שלום רב,
רציתי לשאול אם איסור שמירת נגיעה חל גם על אישה זקנה אלמנה (שמן הסתם היא טהורה כי היא בגיל הבלות). כלומר, אין איסור חמור ביחסים עמה (היא לא אשת איש, ואינה נידה). לכן האם יהיה נכון להגיד שאישה כזאת אינה אסורה במגע שאינה מגע חיבה?

תשובה:

שלום רב,

אכן איסור נגיעה של חיבה באישה נדה או אשת איש הוא חמור שבעתיים, ולדעת רוב הפוסקים הוא איסור דאורייתא (ראה אבה"ע סי' כב סעי' א' וכן בש"ך יו"ד סי' קצה. אולם גם איסור נגיעה של חיבה בפנויה הוא איסור גמור. כשם שחז"ל גזרו על ייחוד עם פנויה למרות שהיא טהורה (בזמנם גם הפנויות היו טובלות כדי שלא יטמאו את הטהרות). אולם אם היא ממש זקנה שאינה ראויה לביאה כלל, אולי יש מקום יותר להקל. ראה בספר קרית מלך רב בחלק התשובות סי' כו שכתב שאיסור לא תקרבו לגלות ערוה קיים רק באופן שיש אפשרות כלשהו לביאה.