שואלים את העדים האם הטבעת שווה פרוטה

שלום הרב,
א. נהוג שהרב המקדש שואל בחופה את העדים האם הטבעת שווה פרוטה, שאלתי היא האם זה מספיק? או שהוא גם צריך להגיד לכלה שתתכוון להתקדש בשווה פרוטה שבטבעת? כלומר מה מספיק שיאמר בחופה ומדוע?

ב. מה הדין אם בדיעבד כבר לאחר החופה, הרב לא שאל את העדים בחופה האם הטבעת שווה פרוטה?

תשובה:

שלום רב,

כתב הרמ"א (סי' לא סעי' ב') שנוהגים לשאול את העדים האם הטבעת שוה פרוטה כדי שתדע האישה שהיא מתקדשת בפרוטה ואפילו אם היא סבורה שהטבעת היא של זהב ולמעשה היתה של נחושת שתתקדש בכל מקרה משום שהיא שווה פרוטה. ראה שם בחלקת מחוקק. אבל ברור שאם לא שאלו הקידושין תקפים לכתחילה ללא כל דופי. בפרט אם אכן הטבעת היתה כרגיל טבעת פשוטה של זהב.