ברכה על נטילת ידים כשדעתו לחזור לישון

שלום הרב,
רציתי לשאול, במידה ומוקדם בבוקר (אחרי עלות השחר) מתעוררים על מנת להתפנות ואח"כ חוזרים לישון.
1. האם יש לברך על נטילת ידיים? שכן נטלנו ידיים באותה קימה מוקדמת
וכשחוזרים אח"כ לישון יעברו יותר מ 72 דק' עד שאקום שוב
2. האם צריך לצחצח שיניים לפני שמברכים אשר יצר באותה קימה מוקדמת?

תשובה:

שלום רב

אין לברך על נטילת ידים, כיון שבלאו הכי תזדקקי ליטול שוב ידים לפני התפילה. בענין ברכת על נטילת ידים נאמרו שני טעמים בפוסקים: הרשב"א מבאר שהוא משום שאדם נעשה בכל יום כבריה חדשה והרי הוא ככהן המתקדש בכיור לפני עבודתו, ולפי טעמו אכן כבר ניתן לברך, אף שאין חובה לעשות זאת מיד וניתן לברך יחד עם שאר ברכות השחר, ואילו לדעת הרא"ש הטעם הוא משום נקיות לתפילה, ולדבריו, אי אפשר לברך עכשיו, כיון שאם תזדקקי שוב להתפנות לפני התפילה, נמצא שהיתה זו ברכה לבטלה. לכן לפני התפילה יש להתפנות שוב או לגעת במקומות המכוסים ואז ליטול ידים שוב ועל נטילה זו לברך.

לא צריך לצחצח שיניים אבל כדאי לרחוץ מעט את הפה במים.

שבת שלום