מה עושים כשלא ניתן לעשות טבילת כלים?

אדם שנקלע למקום שאינו יכול להטביל כלי מתכת ואין גם גוי שיוכל להקנות לו הכלי האם בדיעבד יוכל לעטוף הכלי בנייר אלומיניום וכן האם יש אפשרות להפקיר הכלי ולהשתמש בו ככלי הפקר בלי להתכוון לזכות בו, או האם יש לרב פתרון אחר אשמח גם למקורות. (אשמח גם לפתרון שאני כתבתי אם זה נכון)

תשובה:

שלום רב

העצה הכי פשוטה היא להשתמש בכלים חד פעמיים… לגבי סירים זו קצת בעיה, אף שיש גם סירים חד פעמיים, אבל לגבי שאר כלי האכילה זה פשוט זמין זול ונוח.

הפקר לאחר שכבר זכית בכלי אינו מועיל, כיון שכבר חל עליו חיוב טבילה, ראה שו"ת מהרי"ל דיסקין סי' ה אות קלו.

לגבי שימוש אקראי התירו להקנות את הכלי לגוי, ואז ניתן להשתמש בו זמן מועט, ראה כאן פרטי הענין.

העטיפה אינה מועילה, סוף סוף אתה משתמש בכלי.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. עיין בספר טבילת כלים בשם הגרש"ז שכתב שמועיל להפקירו ואחר השתמש בו בלי להתכוון לזכות בו, רהשאלה שלי אם שני אנשים ביחד והכלי שייך לאחד אם הוא יכול להפקיר והשני יבשל בשבילו באותו צורה,
    ודבר נוסף האם מלקחיים יותר קל.

  2. ציינתי למקורות האוסרים, לא ראיתי את דברי הגרש"ז, יש לבדוק בפנים. אם הכלי משותף הוא לא הפקר ואסור להשתמש. מלקחיים חייבים טבילה.