לכתוב על שיק פקדון סכום גדול מהמוסכם לצורך גביית חוב אחר

שלום וברכה.
ישנו אדם שחייב לי כסף והוא מודה שהוא חייב, ואין לו שום טענה שאינו חייב, אלא שהוא דוחה את הפרעון מיום ליום כדרכם של אנשים מסוימים.
בנוסף יש לי ממנו שיקים על סכומים מסוימים לפרעון חלק מן החוב בתשלומים חודשיים, האם מותר לי להוסיף על שיק אחד עוד סכום (באופן שאינו ניכר כלל) כדי לפרוע את מלוא החוב?

תשובה:

שלום רב,

אסור לכתוב על שיק סכום שונה מהמוסכם ביניכם.

מקורות:

בנוסף לנושא של זיוף, יש בעיה נוספת למשוך כסף מחשבון הבנק. וזאת משום שהבנק הוא גוף אחר, שאינו חייב לך כלום, מעבר למה שהבנק נותן לפי הוראות בעל החשבון. כך שיוצא שהנך תופס כסף ממי שאינו חייב לך ובניגוד להסכמתו. עיין בשו"ע חו"מ סי' פו סעיף ב שאין דין 'שעבודא דר' נתן' אם ניתן לגבות מהחייב הראשון בדרך אחרת, כל שכן אם בעל החשבון נמצא באוברדרפט.