דילמה: ליל סדר עם המשפחה שאינם יושבים ונוהגים בצניעות המתאימה

שלום. ברצוני לשאול. מה הדין אם אני בביתי בליל הסדר יהיו נשים ממש לו צנועות. אצלי כולם לו שומרים מצוות ודיבורים של הבל ואורחות לו צנועות כלל.מה עדיף לקיים ליל הסדר שזה כמה מצוות מדאורייתא. ועל הדרך לו תתורו וה' ירחם. או שב ועל תעשה כי זה מצווה הבאה בעבירה.

תשובה:

שלום רב,

הדילמה היא אכן ממש קשה. דווקא לצאת ידי מצוות הדאורייתא אין כל בעיה לאכול כזית מצה, סיפור יציאת מצרים (מדאורייתא אין צורך אפילו בכל ההגדה), ומרור. שתיית ארבע כוסות יין מדרבנן על סדר ההגדה גם הוא חובה וניתן לעשות זאת בעצמך. אבל ישנה חשיבות שתהיה בחיק המשפחה ותקדש שם שמים בקרב הרחוקים. שיראו את אורחותיך היראת שמים הנכסוכות על פניך. אבל זה אפשרי רק באופן שתהיה נחמד אליהם. מאידך, אתה מפרט כאן מצב קשה. הדיבורים אתה יכול להשמר באופן שאתה מחליט שאינך מקבל את הלשון הרע וכד' את המראות הלא צנועות, אני באמת לא יודע לייעץ לך מה לעשות, אני לא יודע אם מדובר על אחיותך או על בנות דודות וכד' שזה קשה יותר. והטוב ביותר הוא להתייעץ עם הרב שמכיר אותך, ובדאי הוא יוכל להנות אותך בדרך הטובה ביותר.

שיהיה לך חג פסח כשר והעיקר גם: שמח!