שליח שקיבל הנחה משמעותית כפיצוי על טעות שהייתה בחשבון

שלום כבוד הרב.
יש לי חשבונית להוציא וזה כבר נהיה מסובך עם כל הידע שאני רוכש כאן באתר..

רכשתי עבור בעל הבית (בכרטיס אשראי שלי) מספר פריטים מחנות מסויימת.
למחרת החזרתי חלק מהפריטים וקיבלתי זיכוי של 120 שקל.
באותו ערב עשיתי חשבון, וגיליתי שהזיכוי היה צריך להיות 214 שקל, ומיד שלחתי אימייל לבעל החנות עם החשבון הנכון וביקשתי להתחשבן בקנייה הבאה. וחתמתי את המייל ב "יוצא שחסר לי (ולבעל בית שלי) 94 שקל" (ואינני יודע גם לומר אם לפני מע"מ או אחרי מע"מ).

בקנייה הבאה, אספתי פריטים מהחנות בשווי 144 שקל. התיישבתי אצל הפקידה להתחיל את ההתחשבנות. פתאום נכנס בעל החנות, ראה אותי ואת מאור פני ואת מה שאני עומד לקנות, ואמר לי לך לשלום.

יוצא שבמקום זיכוי של 94 שקל, קיבלתי 144 שקל.
האם אני מוציא לבעל הבית חשבונית לפי המחיר, או לפי ההנחה הלא שגרתית (בגלל האי נעימות בחוסר דיוק בחשבון)?

כמו כן, ראוי לציין שעשו לי הנחות בגלל שמכירים אותי, ולא בטוח שלבעל הבית שלי היו עושים ככה. ואותם כן העברתי לבעל הבית.

הסיבה המרכזית, כמדומני, לכך שאני שואל היא בגלל שנראה לי שעם כל הבלגן של המע"מ אז החמרתי על עצמי ואני מפסיד כאן בטובה שעשיתי לו.

תודה רבה על עזרתכם, ומצפה לתשובתכם.

תשובה:

שלום רב,

נראה לי שאתה רשאי לקחת את כל הריווח לעצמך.

מקורות:

לפי דין השו"ע (חו"מ סי' קפג סעיף ו) אם המוכר הוסיף על המדה בדבר שאין לו קצבה הכל למשלח ובדבר שיש לו קצבה חולקים השליח והמשלח. אם הוכר הוזיל את המחיר, משמע שהכל למשלח אבל בפי' הרע"ב כתובות פרק יא מ"ד מבואר שגם בזה חולקים. מקרה זה יש לדון אם נחשב להוזלה או להוספה ועכ"פ לפי הרע"ב חולקים. מקרה זה לכאורה דינו כדבר שיש לו קצבה, כיון שלא מצוי לתת הנחה של 35% מהמחיר. לדעת הרמ"א אם המוכר פירש שנותן את התוספת לשליח, הכל לשליח. הש"ך שם מביא חולקים, אבל ברור שהשליח המוחזק יכול לנהוג כדעת הרמ"א. במקרה זה ברור שבעל החנות התרצה רק בגלל השליח שהיה צריך לטרוח בגלל הטעות והרי זה כאילו פירש המוכר.

הצטרף לדיון

תגובה 1