סוחט בשבת לצורך חולה

בס״ד, רציתי לדעת את הכלל במלאכת סופג, אם נניח יש לילד מוגלה בעיניים (ילד בן שנה) וצריך לשים לו תמצית תה ולוקחים צמר גפן טובלים ( סופגים) ומנקים לו את העין, הוא יש פה מלאכת סופג? מה הכלל ומתי יש איסור ועל מה נאמר שהאיסור דרבנן או דאוריתא, אבקש מהרב מקורות לעיין, תודה רבה

תשובה:

שלום רב

אכן אסור לעשות באופן הזה משום מלאכת סוחט, צריך לטפטף מעט תה על העין בלי להספיג את זה בצמר גפן.

מקורות:

שמירת שבת כהלכתה פרק לב סעי' נט מהדורה הישנה. וראה שם שלאחר ששפכת מהתה על היין מותר לקנח בצמר גפן יבש. על ההבדלים בין דאורייתא לדרבנן במלאכה זו, ראה שבת קיא ב ובתוס' שם, רמב"ם פרק ט הל' יא.