לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

היכן עושים נקיון ובדיקת חמץ

שלום
האם יש חובה לנקות לפני פסח במקומות שבדר"כ אין דרך להשתמש שם אע"פ שיכול להיות מאד שיש שם חמץ? (כמו למשל בין הארון לקיר וכיו"ב), ומה הכלל באמת, היכן יש לנקות לפני פסח, והאם אותם מקומות שיש חובה לנקות בהם חובה לבדוק בהם ובמקומות שאין חובה לנקות אותם גם אין חובה לבדוק בהם?

תודה רבה

תשובה:

שלום רב

צריך לחפש אחר החמץ בכל מקום שהוא עלול להמצא ויש אפשרות טכנית באופן רגיל להגיע עליו, ועל דרך מה שאמרו חכמים "כל שאין הכלב יכול לחפש אחריו אינו צריך בדיקה [לענין חמץ הנמצא תחת גל אבנים]. לכן, בין הארון לקיר, אם ניתן להכניס שם את היד, ולהכניס ולהוציא חמץ, יש לנקות שם, אבל כמובן לא צריך להזיז ארון כבד ממקומו… הבדיקה והנקיון כרוכים זה בזה כמובן, אלא שהכלל הוא, שאם מנקים היטב היטב את כל הבית, הבדיקה אחר כך אינה צריכה להיות ממש מדוקדקת, ועיקר ענינה הוא באמת לעבור מפינה לפינה לשים לב האם אכן הוא מקום שנוקה היטב וזכרו אותו כמו שצריך. בפי הפוסקים בדיקה כזו נקראת "דרך העברה בעלמא".