ברכה על בדיקת חמץ בליל י"ג בניסן

בס"ד

שלום עליכם!
יש לי איזה תמצית צמחים שיש בה שבולת שועל [כתוב על זה אלגרן אז כנראה שזו בכמות קטנה]
האם זה חמץ גמור?
כמו כן, שקית שיש בה עלים לחליטה לתה, צריכה הכשר לפסח?
ושאלה אחרונה, בבית הספר שבו אני מלמד החליטו להקדים את בדיקת החמץ לאור לי"ג בניסן. האם נבדוק בברכה?
תודה רבה

תשובה:

שלום רב

  1. בודאי, חמץ ממש.
  2. מעיקר הדין לא צריך הכשר. אבל כדאי שכל מה שאוכלים בפסח יהיה עם הכשר לפסח, החנויות בריכוזים החרדיים מלאים בכל המוצרים בהכשרים מהודרים לפסח.
  3. לגבי הברכה יש ספק, ולכן מספק יש להמנע מלברך.

מקורות:

הריטב”א (פסחים ו א ד”ה לא אמרן)  כתב, שמי שיוצא מביתו תוך שלושים יום קודם החג, ובודק את ביתו כדין, חייב לברך על הבדיקה. אולם, מי שיוצא מביתו יותר משלושים יום קודם החג, אך בודק את חמצו מפני שכוונתו לחזור לביתו בימות הפסח, אינו מברך על הבדיקה. הסיבה לכך היא שאין בבדיקה זו קיום מצוות חכמים של בדיקת חמץ, אלא חובת בדיקת מפני חשש איסור חמץ. כיון שאין כאן אלא מניעת איסור, אין לברך על בדיקה זו.

הכלבו (סי’ מח, ו ע”ד) מביא שיטה אחרת, שאין לברך אפילו על בדיקה של תוך שלושים יום, ורק הבודק בליל י”ד בניסן מברך על הבדיקה. שיטה זו הובאה ברמ”א (סימן תלו, סעיף א), וביאר הגר”א (ס”ק ב) שחיוב הברכה אינו על הבדיקה, אלא על הביעור, ולכן אין לברך אלא במקום שהבדיקה כרוכה יחד עם הביעור.

ב’ביאור הלכה’ (סעיף א, ד”ה לא) מציין את דעת הב”ח וה’פרי חדש’ שאף הבודק קודם י”ד מברך, ומסיים להלכה בצריך עיון.