שכחו לקרוא פרשת פרה – מה יעשו?

בס"ד שלום לכל הרבנים
מעשה שהיה בבית הכנסת שלנו השבת לפר' שמיני/פרה שהיו מנין אנשים שלא שמעו קריאת פרשת פרה והתארגנו לקרותה לאחר תפילת המנחה של שבת. לפני הקריאה התעורר ויכוח קטן האם צריך לברך? וכן האם אומרים קדיש לאחר הקריאה? ולמעשה כך נהגו שגם בירכו וגם אמרו קדיש, האם נהגו כשורה? תודה מראש א.

תשובה:

שלום רב

למעשה לא היו יכולים לברך, וכמו כן לא טוב עשו שהשלימו זאת במנחה, יותר טוב היה לכאורה אם היו משלימים את הקריאה בשבת הבאה.

מקורות:

במשנה ברורה בסי' תרפה ס"ק ב כתב שד' פרשיות אלו אין להן תשלומין בשבת הבאה, אולם בס' לדוד אמת לחיד"א סי' ט אות ה הביא בשם מהרי"ט אלגאזי ועוד פוסקים שדין אינו אמור אלא בפ' שקלים והחודש, אבל פרשת פרה יש לה תשלומין בשבת הבאה, ויקדימו פרשת פרה להחודש. וכן הובא בכף החיים סי' תרפה ס"ק י ובשו"ת שבט הלוי ח"ד סי' עא. וכן פסק בשו"ת יחוה דעת ח"ג סי' נב.

לגבי תשלומין במנחה כתב בברכי יוסף סי' תרפה ס"ק ג שאין תשלומין במנחה.

כמו כן, אפילו לגבי פרשת זכור שיש סוברים שיש לה תשלומין במנחה, כתבו הפוסקים שבאופן זה אין לקרוא בברכה, כיון שלא מצינו קריאת התורה בברכה בחד גברא, ראה שבט הלוי שם.