תעשה ולא מן העשוי בקשירת ציצית

בעת קשירת ציצית עשיתי קשר עניבה בשמש על מנת לזהותו. בסוף תהליך הקשירה, אחרי כל הקשירות והכריכות, כשניסיתי להתיר את קשר העניבה של השמש, הסתבך הקשר והפך לקשר בר קיימא שאותו התרתי. האם יש בכך "תעשה ולא מן העשוי"? שהרי ציצית עם "פלונטר" היא פסולה, ובעצם בהתרתו של הפלונטר עשיתי את הציצית…

תשובה:

שלום רב

כיון שהעשייה היתה בהכשר ורק אחר כך הסתבכו החוטים, אין מקום לחשש.

יתר על כן כתב בשולחן ערוך אורח חיים הלכות ציצית סימן טו סעיף ג:

"טלית מצוייצת כהלכתה שחלקוה לשתים ובכל חלק יש בו שיעור להתעטף ונשאר לכל אחת מהם ציצית אחת או שתים, אין בו משום תעשה (דברים כב, יא)  ולא מן העשוי". כלומר, כיון שהציצית נעשתה בהכשר, אפילו שחצו את הציצית ממש לשנים מותר לעשות ציציות בכנפות החדשות.