יורשים שירשו חמץ באמצע פסח

האם אדם מקבל הירושה בעל כורחו, לדוגמא: בן יחיד שאביו לא שומר על פסח, ומת בתוך פסח, ויש לאבא חמץ. האם הבן עובר על בל יראה ובל ימצא, מתוקף זה שהוא היורש הבלעדי, או שאין ירושה בעל כורחו?

תשובה:

שלום רב,

יש מחלוקת האם במקרה כזה היורשים ירשו את החמץ בפסח ואם עוברים על איסור בל יראה ובל ימצא.

ראה שו"ת נודע ביהודה קמא או"ח סי' כ', שנשאל שאלה דומה לזה – אם הוא מת בערב פסח לאחר חצות, שלהלכה החמץ כבר אסור בהנאה. ובכל אופן, הן מחמת העובדה שזה איסור הנאה וממילא אינו ממון כדי להוריש, היורשים לא ירשו את זה, והן מחמת שיש הלכה בחמץ שבפסח זה יוצא מרשותו של האדם (נעשה הפקר) והתורה מחייבת אותו בבל יראה (אם לא מכר או הפקיר) כאילו זה ברשותו, ממילא הכאילו ברשותו זה רק לגבי האיסור בל יראה שלו עצמו, ולא של יורשיו. ראה עוד בנודע ביהודה שם, שרצה לומר שבמקרה שמת בפסח, החמץ יהיה מותר ליורשיו לאחר הפסח. עיי"ש. אולם במקור חיים (סי' תמח סק"ט) חולק ולדעתו התורה עושה את זה כאילו ברשותו לענין בל יראה אבל לענין זה הוא נחשב ממון גבור גם כדי להורישו, וממילא הבנים חייבים לבערו מיד, וגם יהיה אסור כחמץ שעבר עליו הפסח