סיוע בחילול שבת כדי להמנע מסכנה

שלום רב,
נשאלתי שאלה מציאותית: אבא שומר תורה ומצוות (כבן 45+) שיש לו בן בגיל 19 לערך שאינו שומר שבת. הבן, נוסע בשבת עם אופנוע . אך כיוון שהאבא חושש מכך, מבחינה בטיחותית,האם רשאי האבא להעמיד לרשות הבן את הרכב, כך שבמקום לרכב על האופנוע, הוא יסע במכונית. למותר לציין, כי הבן אינו מעוניין בשמירת השבת וכו'.

האם רשאי האבא לתת את המכונית לבנו ?
אשמח למקורות אם יש.

תשובה:

שלום רב

מסברא אני חושב שהדבר אסור. שכן זה שהבן בלאו הכי יסע בשבת זה לא משנה, העובדות כרגע הן שאותו חילול שבת שעשה נעשה בסיוע האב. האב מצידו צריך להמנע מכל סיוע בחילול שבת, ומה שהבן עושה מעצמו זה על אחריותו.

כמו כן, יתכן שבאופנוע יש פחות חילולי שבת מרכב, כיון שההצתות הן פחותות, אין את אותה כמות של בוכנות וכו'.

כמו כן אינני מחנך גדול, אבל נראה לי שמבחינה חינוכית טוב יותר יהיה אם האב לא יכיר כלל בזכותו של הבן לחלל שבת, כאשר האבא נותן את הרכב לבן, בסופו של דבר יש כאן גושפנקא והשלמה עם החילול שבת הנורא הזה, וגם אם יאמר לו מאה פעם שהוא מתנגד ורק חושש וכו' וכו', אין לזה את אותו אפקט של חוסר הכרה מוחלט באפשרות הזו לחלל שבת.

שלא ידעו צער ועוגמת נפש לעולם!