אכילה לפני קריאת המגילה / סעודה בפורים / מחצית השקל לנשים

בסד
שלום רב
תענית אסתר מסתיימת ב 18:20 לפי מה שידוע לי. וקריאת המגילה ב 18:30בבית הכנסת הקרוב אליי. האם אני יכולה לאכול ולשתות לפני קריאת המגילה ? האם מותר לי לשתות מעט מים במהלך התענית (אני מקבלת 2 סוגי תרופות בבוקר ).
והאם אני צריכה לקרוא את המגילה בלחש או מספיק שאני מסתכלת על הכתוב ושומעת משליח הציבור ?
עיקר מצוות סעודת פת היא ביום הפורים או גם היום אחרי קריאת המגילה ?
האם בשושן פורים גם צריך לעשות סעודת פת או שלא חובה ?
האם נשים פטורות מלתת זכר למחצית השקל או שמחוייבות בכך כמו הגברים ?
צום קל ופורים שמח.

תשובה:

שלום רב

  1. באופן עקרוני אסור לאכול אכילת קבע לפני קריאת המגילה, ואף באכילת ארעי נהגו להחמיר [בשונה משאר מצוות כמו בדיקת חמץ שלא החמירו שלא לאכול לפניה אלא קבע ולא ארעי, מחשש שמא מחמת הצום ימשך לאכילה מרובה], אבל מי שהצום מכביד עליו יכול לאכול אכילת ארעי שזה אומר פירות בלי הגבלה, או מיני מזונות פחות מכביצה.
  2. אם התרופות חיוניות ואסור לדלג ואת לא יכולה לקחת בלי מים, את יכולה לקחת עם מעט מים וכדאי לפגום קודם את טעמם, על ידי תה מרוכז וכדומה.
  3. לא צריך לקרוא בלחש רק להאזין היטב לבעל קורא, ואם את מפסידה מילים לקרוא אותם בשקט במהריות עד שתדביקי את הקצב של הבעל קורא.
  4. עיקר מצות סעודת פורים היא ביום אבל נהגו להרבות מעט בסעודה גם בלילה וביום ט"ו.
  5. נשים פטורות ממחצית השקל אולם נהגו שנותנות, וגם בעד ילדים קטנים ואפילו עוברים נהגו לתת.

פורים שמח!