זכר למחצית השקל – למי נותנים?

אשתי רוצה לתת את הכסף של מחצית השקל לאגודת אפרת. ואני רוצה לתת את הכסף לאברכים שיושבים ולומדים תורה. ברצוני לשאול : מי קודם ? הצלת נפשות או לימוד תורה .

תשובה:

מדברי הפוסקים נראה שעיקר הענין של זכר למחצית השקל הוא לתת לעניים להוצאות הפורים, ואם כן במקרה ספציפי זה יתכן שהנתינה לעניים ובפרט תלמידי חכמים – עדיפה. אולם בעניני צדקה כבר נאמר וכל המוסיף מוסיפין לו…. מזה ומזה אל תנח ידיך…

מקורות:

הגהות מרדכי (מגילה, אות תשעז): “ומה שנותנים ג’ מחציות לפורים משום דכתיב בפרשת כי תשא ג”פ מחצית השקל. ובמקום שאין עניים יכול לעכב מעות פורים שלו לעצמן, וליתנן במקום שירצה”. מבואר בדבריו שבמקום שיש עניים, ניתנים השקלים לעניים, בתורת “מעות פורים”. כך גם מובא בכמה ספרי מנהגים (ראה ספר המנהגים לרבינו אברהם קלויזנר, דיני פורים, ובספר המנהגים לרבינו אייזיק טירנא, דיני פורים, עמ’ קנד, ועוד).

וכן כתב הלבוש בסימן תרפו, סעיף יב: “ונוהגין ליתן מעות פורים בעד כל אחד ואחד אפילו בעד הילדים, זכר לשקלים שהשמיעו עליהם באדר, ולא לשם כפרה, שאותם באו בנדבה לקרבן תמיד. ומחלקים אותם לעניים להוצאת שמחת פורים. ומנהג ליתן ג’ מחציות זכר למחצית השקל, דכתיב ג’ פעמים בפרשת מחצית השקל”.