עונש קולקטיבי לתלמידים

היו כמה בחורים שנכנסו למטבח הישיבה וגנבו אוכל. לא יודעים בדיוק איזה בחורים עשו את זה. האם הישיבה יכולים לחייב כל הכיתה לשלם הנזק אם לא יודיעו מי הנאשמים?

תשובה:

שלום רב,

האמת היא שאינו יודע מה להשיב. אכן כתוב שמותר להעניש ילדים לצורך חינוכם ולהחרים להם חפצים וכד'. אולם מתיאור השאלה לא נראה שזה לצורך חינוך. מן הסתם יש נערים שלא היו שותפים כלל, ואפילו אינם יודעים מי עשה את המעשה, אז כיצד ניתן להעניש אותם? אמנם, על הנערים שיודעים מי עשה את המעשה ואינם רוצים לספר, יתכן שיש תביעה עליהם, והם חייבים להעיד. אולם על האחרים אין כל תביעה. אולי ניתן להניח שאם יגבו את הנזק מכולם, בסופו של דבר ילדי הכתב ידאגו לכך שזה יגולגל על הנערים שהזיקו, [אני ודאי לא יכול לשער אם אכן כך יקרה].