פירות שביעית לאחר זמן הביעור

שלום וברכה.
רציתי לשאול לגבי פירות שביעית שעבר זמן ביעורם ,האם ניתן להפקירם ולקחתם או שהם נאסרו ואי אפשר כבר להפקירם.
תודה רבה

תשובה:

שלום רב

פירות שביעית שלא הופקרו או שלא היו ברשות אוצר בית דין בזמן הביעור [ביין הזמן הוא פסח של שנה שמינית], הרי הם נאסרים בהנאה. וכדין כל דבר הקדוש בקדושת שביעית שעבר זמן הביעור [רמב”ם שמיטה פ”ז ה”ג]. אולם אם היה ברשותו בזמן הביעור רק כדי מזון ג’ סעודות [דהיינו לכל בני הבית והוא כבקבוק וחצי לכל סועד], מותר בהנאה.

במקרה שאדם שגג ולא ידע שכבר הגיע הזמן נחלקו בכך הפוסקים, ראה חזון איש סי’ יד שאסר, אולם, הגרש”ז אויערבך במנחת שלמה סי נא מיקל על פי דברי החרדים בפרק ביעור פירות שביעית, וטעמו, משום שסיבת האיסור זה קנס, ואין מקום לקנוס אדם שלא ידע מהלכה זו. לכן יש מקום לסמוך על דעת המקילים, להוציא את היין או הפירות החוצה ולעשות ביעור על ידי הפקר עכשיו, ואז אפשר לשוב ולזכות בפירות מיד.

הצטרף לדיון

תגובה 1