מצות קידוש על היין בשבת

בסד
שלום רב
מדוע בקידוש היום של שבת קודש אנו אומרים לבסוף "בורא פרי הגפן " ומייד שותים מהיין ולא מברכים מקדש השבת כמו בליל שבת קודש ?
תודה.

תשובה:

שלום רב

ברכת "קידוש היום" כפי שהיא מכונה בפי חז"ל נתקנה רק בכניסת השבת, וכפי שאמרו חכמים "זכור את יום השבת לקדשו, זכרהו בכניסתו – קידוש בליל שבת, וזכרהו ביציאתו – הבדלה". הקידוש בשבת בבוקר הוא תקנת חכמים אחרת, משום כבודה של השבת וחשיבותה לקדש על היין ולפתוח בו את הסעודה [משום כך סבר הגרי"ז סולובייצ'יק שמדובר בברכת הנהנין לכל דבר וגם מי ששומע קידוש מאדם אחר חייב לטעום מהיין, בשונה מהלילה שאין בכך חיוב אלא חיבוב מצוה, אלא שלמעשה הקלו בכך גם בקידוש של יום, משום שכבוד השבת הוא בעצם הברכה על היין ולאו דוקא בשתייתו].

אגב, מצות קידוש בליל שבת מעיקר דין תורה אינו דוקא על היין, ויוצאים ידי חובה בברכה זו כפי שהיא נאמרת בתפילת שמונה עשרה של ערבית, אלא שחכמים תיקנו לאומרה על היין, כך שיוצא שהיין טפל לעיקר הברכה, בעוד שבבוקר כאמור זה להיפך, כל הענין הוא הברכה על היין.