אם חיוב תשלום מכס כרוך בדינא דמלכותא

על שאלה מס' #116620 ענו לי שלמרות שאין דינא דמלכותא אסור להעלים מכס. רציתי בבקשה לקבל קצת יותר הסבר\ מקורות לכך תודה,

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

הכוונה הייתה שאף אם אין דינא דמלכותא בדיני ממונות שבין אדם לחבירו, כיון שיהודים חייבים להתנהל ביניהם על פי דין תורה ואינם רשאים לחוקק חוקים אחרים, אלא תקנות לצורכי השעה בלבד. מכל מקום יש חיוב לשלם מסים, בגלל שחייבים לשלם עבור צורכי הרבים וכמו שחייבים לשלם וועד בית.

מקורות:

עיין בשו"ת יחווה דעת ח"ד סי' סה וח"ה סי' סד, שו"ת ציץ אליעזר חלק יב סי' פב וחלק טז סי' מט. ועיין עוד במאמר בעומקא דדינא ח"ב עמוד 376.