נטל ידיו לעשיית צרכיו לפני ברכת המזון האם צריך ליטול מים אחרונים

שלום רב.
האם נטילת ידיים אחרי שירותים מאפשרת לדלג על מים אחרונים לפני ברכת המזון או שצריך לעשות מים אחרונים בכל מקרה?
תודה

תשובה:

שלום רב,

מעיקר הדין אין צורך ליטול שוב מים אחרונים מאחר שידיו כבר נקיות. אולם יש שכתבו שמהיות טוב כדאי ליטול שוב מים אחרונים בסמיכות לברכת המזון.

מקורות:

ראה שו"ת אבן ישראל ח"ט עמוד סה שכתב: "ומה שכתב בשו"ע דיטול ידיו ב' פעמים דכיון דכבר נטהר ידיו בנטילה של עשיית צרכיו כבר יצא גם נטילת מים אחרונים דאין בהם שום הלכה שצריך ליטול מים לשם מים אחרונים, עיין משנה ברורה סי' קע"ט אות א' שכתב שאם הפסיק בין מים אחרונים לברכת המזון צריך ליטול שנית וציין דה"ח. וצ"ע, מאי שייך נטילה שנית וכי מים אחרונים צריך לשמה, ועיין שער הציון שנגע בסברא זו ותמוה מאי שנא הכא ואפשר דרק לענין לכתחילה שלא הוה ניחא ליה בסברא זו וזה תמוה".

אולם המעיין בשער הציון סי' קפא ס"ק ז' שרמז להם יראה שאפשר שבמקרה כזה גם לדעתו, אין צורך ליטול שוב מים אחרונים שהרי ידיו לא יתלכלכו. וראה עוד בשו"ת אז נדברו חי"ג סי' ל' שגם פסק כך, אולם סיים שמהיות טוב כדאי ליטול שוב מים אחרונים בסמיכות לברכת המזון.