מעמד של שפחה כנענית ביהדות

שלום הרב :)

בפרשת משפטים (בראשון) כתוב :"כי תקנה עבד עברי.. " וכו' ואז אומרים שהאדון משדך לו אישה כנענית.. דבר כזה מותר? לא הבנתי.

איזה פוסק סובר ששצריך ללחכות 3 שעות אחרי עוף? מי סומך עליו כיום?

תשובה:

שלום רב

המעמד של שפחה כנענית הוא לגמרי כשל גויה, עבד כנעני חייב במצוות כמו אשה! ולכן מותר לעבד עברי לשת שפחה כנענית. כאשר אדם קונה עבד כנעני או שפחה כנענית הם עוברים הליך מסויים של גיור חלקי בטבילה לשם עבדות, ועל ידי כך הם מתחייבים במצוות כנ"ל.

מנהג בני אשכנז – יוצאי מערב אירופה היה להמתין 3 שעות, או בני התורה כיום ברובם נטשו מנהג זה, כיון שכבר כתב הש"ך ועוד פוסקים שכל מי שיש לו ריח תורה ימתין 6 שעות כדין השו"ע.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. הם נחשבים בעלי מעמד ביניים, לכן העבד חייב במצוות רק כמו אשה, ללא מצוות שהזמן גרמא כמו לולב שופר תפילין וכו', אבל זה מתיר כבר לעבד עברי להתחתן עם שפחה כזו. כאשר הוא משתחרר הוא נעשה יהודי ממש.

  2. בהלכה היהודית, עבד כנעני (או שפחה כנענית, המקבילה הנשית) הוא גוי שנמכר ליהודי לעבדות. במהלך הקנייתו ליהודי, העבד עובר גיור חלקי, הכולל מילה וטבילה, ולאחריהם הוא חייב בכל מצווה בה מחויבת אשה. מעמד העבד והשפחה הכנענית הינו מעמד ביניים בין גוי ליהודי (לדוגמה, עבד כנעני אינו יכול לישא יהודיה), אך במידה והעבד או השפחה משתחררים מעבדותם, הם הופכים ליהודים גמורים.