מדוע מצביעים בזרת (דווקא)על ס"ת בזמן ההגבהה?

מדוע מצביעים דווקא בזרת, על ס"ת, בזמן ההגבהה?

תשובה:

שלום רב

המקור לכך הוא מס' מעם לועז פרשת כי תבוא, והובא בס' החיים להגר"ח פלאג'י סי' ג אות ו'. המנהג הפשוט היה לכרוע כנגד הס"ת כמובא בשו"ע סי' קלד.

אינני יודע טעמו של דבר ולא ראיתי שהובא במקום כל שהוא.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. שלום כבוד הרב.
    שמעתי פעם שזה בגלל הפסוק במשלי ו' י"ג : "אָדָם בְּלִיַּעַל אִישׁ אָוֶן הוֹלֵךְ עִקְּשׁוּת פֶּה. קֹרֵץ בְּעֵינָיו מֹלֵל בְּרַגְלָו מֹרֶה בְּאֶצְבְּעֹתָיו. תַּהְפֻּכוֹת בְּלִבּוֹ חֹרֵשׁ רָע בְּכָל עֵת מדנים [מִדְיָנִים קרי] יְשַׁלֵּחַ"
    חשבתי שזה רק מנהג של תימנים. בכל סיטואציה הם נמנעים להצביע , ותמיד משתמשים בזרת.
    כרגע אני לא זוכר את המקור (אבל נראה לי שזה בשו"ע המקוצר של הרב רצאבי, בסימן הנהגות).

  2. יש להדגיש שהשואל שאל על להצביע ב״זרת״ אמנם המקור שציינתם מהרב פלאג'י הוא דווקא כותב שם ומאריך שיש עניין דווקא להצביע ב״אצבע״ וזה גם לפי הקבלה. אמנם לעצם השאלה על המקור בכלל להצביע עיין שם שנתן לזה סמך מהמדרש.