האם בפועל יש איסור אונאה

שלום רב
א. מכולת שמוכרת יותר יקר מהשוק, [הכוונה גם יותר יקר ממכולות אחרות ולא רק מ"סופר"], עוברת באיסור אונאה. האם זה שרוב הלקוחות יודעים את זה, וקונים כי זה יותר קרוב למכולת אחרת, משנה את הדין.
ב. בעל מלאכה שמוכר עבודה ולא מוצר, האם שייך בו אונאה.

תשובה:

שלום רב,

א. איסור אונאה ייחשב רק אם הוא מוכר ביותר משישית מהמחיר הגבוה בשוק. בהתאם המציאות. כלומר, אם בעיר או בסופר מוכרים בזול יותר, זה לא שייך אליו. התנאים שהוא מציע שונים. בכל מקרה כמעט לא מצוי שהוא יעבור על איסור אונאה גם הוא הוא "יקרן".

ב. לגבי עבודה אם יש בזה איסור אונאה או לא. ראה שו"ע חו"מ סי' רכז סעי' לג שפועל שמקבל את שכרו לפי שעות עבודה אינו בו איסור אונאה. ואם הוא קבלן שמקבל את שכרו לפי עבודה שהוא עושה – קבלנות יש בו אונאה (שם סעי' לו). ובחידושי רע"א שם ציין שהראשונים חולקים וסוברים שגם בקבלן אין דין אונאה.