קראו בטעות הפטרה לא מתאימה

בס"ד.
שלום הרב.
1. אם ברך בטעות על ההפטרה הלא נכונה בשבת ושם לב לאחר הברכה. האם יחזור ויברך? שהרי אף על פי שמרן פסק לברך שוב במקרה וברך על הפרשה הלט נכונה כידוע אולם ההלכה ברורה אומר סב"ל בגלל דעת הרמב"ם, אולם במקרה של הפטרה לא נכונה לא שייך לכאורה טעם הרמב"ם שהרי הרמב"ם דיבר על ספר תורה שמותר לברך אפילו על פסול משום שהברכה היא כללית על התורה מה ההלכה במקרה של ההפטרה?
2. מרן פוסק כידוע שדיני הנהגת הציבור בהפטרה כדין ההנהגה בקריאת התורה. האם אסור יהיה לצאת ליחיד שסיים לקרוא בעוד שהמפטיר לא סיים או שגם פה נאמר ועוזבי ה'…?
תודה. ערן.

תשובה:

  1. כאשר לא קראו מענין הפרשה לא יצאו ידי חובה והיה צריך כנודע לכם הדבר לקרוא שוב את ההפטרה בברכותיה [אא”כ כבר התפזרו הציבור]. שאלה זו עשויה להיות מצויה כאשר קראו בטעות הפטרת מחר חודש ביום שאינו ערב ראש חודש. במקרה ההפוך, שקראו מענין הפרשה במקום מחר חודש – יצאו ידי חובה.
  2. מסתבר שזה היינו הך, שהרי יש חובה לשמוע את ההפטרה כמבואר במשנה ברורה בסי' רפד ס"ק יא.

מקורות:

  1. שער אפרים שער ט סי’ יט.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בס"ד.
    שלום.
    מה אם ברך על ההפטרה הלא נכונה ובלא אומר ודברים מיד גלל להפטרה הנכונה. האם יברך שוב? (כמו שכתבתי בשאלה ,במקרה כזה לא ניתן לסמוך על דעת הרמב"ם לענ"ד).
    2. מה לגבי השאלה השניה?
    תודה