שיפוץ מצבה שנוצתה בהר הזתים

האם יש חובה לשפץ מצבה משנות השלושים .המצבה חוללה בידי פורעים ויתכן שיחללו שוב. האם בכל פעם צריך לשפץ מחדש?
(כרגע מדובר על מצבה בהר הזיתים)

תשובה:

שלום רב,

ודאי שאין חובה לשפץ את הקברים. בפרט שלצערנו זה יכול להתרחש שוב..

במקורות אנו מוצאים שמצבות נועדו אך ורק כדי לסמן היכן יש קברים, או מי קבור כאן וכאן. וצורך זה גם מצבה מנופצת היא סימן… אמנם בימנו מן הסתם זה הפך כבר להיות סוג של כבוד הנפטר. לכן חייבים לעשות לו מצבה. אבל גם כבוד הנפטר והחובה לשים מצבה על קברו, הוא רק מכספי הנפטר עצמו. כך שאני מאמין שאותו נפטר שנפטר לפני שמונים שנה, מן הסתם כבר יורשיו כילו את הכסף שאולי הוריש… וברור שאין להם חובה לשפץ כעת את המצבה.