האם מותר להודיע על פטירתו של אדם?

יש חזל שאומרים להמנע מלהעביר הודעה על מי שנפטר
ורק אם שואלים לספר?
תודה

תשובה:

שלום רב

המקור לדין זה הוא בגמרא בפסחים דף ג עמוד ב, שם שנינו:

רב כהנא חלש [נעשה חולה] שדרוה רבנן לרבי יהושע בריה דרב אידי אמרו ליה זיל בדוק מאי דיניה, אתא אשכחיה דנח נפשיה [מצא שנפטר], קרעיה ללבושיה ואהדריה לקרעיה לאחוריה ובכי ואתי [נהג מנהג אבלות בלא שסיפר בפירוש שראה שמת], אמרו ליה נח נפשיה? אמר להו אנא לא קאמינא (משלי י') ומוציא דבה הוא כסיל  [כלומר לא רצה אפילו להשיב מחמת הפסוק הנ"ל]. יוחנן חקוקאה נפק לקרייתא כי אתא אמרו ליה חיטין נעשו יפות אמר להם שעורים נעשו יפות אמרו ליה צא ובשר לסוסים ולחמורים [סיפור דומה לגבי מצב התבואה].

הלכה זו הובאה בשלחן ערוך בסי' תב לגבי זה שאפילו לאבלים אין חובה לספר שהם באבל.