קריאת התורה במנחה

ביום של קריאת התורה מקדימים את תפילת העמידה לקריאה מהטעם הפשוט של תדיד קודם .שאלתי מדוע במנחה של שבת ובתעניות אנו מקדימים את הקריאה לתפילה ולא שומרים על הכלל של תדיר קודם.?
בברכה

תשובה:

שלום רב

הנושא של הקדמת התפילה לקריאת התורה אינו מחמת שתדיר קודם, אלא משום שהתפילה בבוקר קודמת לכל עיסוק אחר, מה שאין כן במנחה, שאדרבה, טוב לעמוד לתפילה מתוך תלמוד תורה [בתפילת שחרית ענין זה מתקיים על ידי מצות קריאת שמע שאף היא נחשבת תלמוד תורה, ולכן גם מי שהפסיד קריאת שמע בזמנה לא משנה את נוסח התפילה. אגב, מי שנוסע למקום רחוק והוא דחוק בזמן, רשאי לקרוא בתורה לפני עלות השחר, ולפני התפילה, כיון שהתפילה לא הגיע עדיין זמנה, כך כתב בשו"ת מהרש"ם ח"א סי' קנח.