מה מעשרים בשנה הזאת?

שלום וברכה כבוד הרב
1 .מה מעשרים עכשיו י"ג טבת ה'תשע"ו, אחרי שנגמרה שנת השמיטה, ירקות ופירות?
2. וכל סוגי המעשרות? מעשר ראשון, שני, מעשר עני? 3. ומה לגבי פירות שנקנו בשופרסל, האם צריכים לעשר ללא ברכה?
4. תוכל לומר לי גם כמה אני צריך לקחת בפועל מתוך עשרה עגבניות לדוגמה כהפרשה, עגבניה אחת מספיקה?
5. והאם סדר ההנחה של הירקות/פירות משנה (צפון, דרום) ?
6. והאם הנוסח הזה בסדר
מה שהוא יותר מאחד ממאה מן הכל שיש כאן, הרי הוא תרומה גדולה בצפונו, והאחד ממאה שנשאר כאן עם תשעה חלקים כמוהו בצד העליון של הפרות הללו, הרי הם מעשר ראשון. אותו האחד ממאה שעשיתיו מעשר ראשון הרי הוא תרומת מעשר. עוד תשעה חלקים כאלה בצד התחתון של הפרות הרי הם מעשר שני, ואם הם חיבים במעשר עני, הרי הם מעשר עני.

תודה רבה כבוד הרב, שבת שלום

תשובה:

שלום רב

באופן כללי השנה היא שנת מעשר שני, אין צורך להפריש עגבניה שלמה מתוך עשר, שהרי מספיק להוציא יותר מאחד ממאה [אתה מוציא כאן כמעט פי 10…], הנוסח בסדר אלא שצריך להוסיף את הפדיון, אולם יש בעיה, שכאשר מפרישים על כמות קטנה אם הפדיון הוא פחות משווה פרוטה צריך דוקא פרוטה שכבר הפרישו עליה, פרוטה חמורה, ולכן לקניית ירקות ניתן להפריש כך ולפדות וכו' על מטבע, אבל לכמות קטנה מאוד צריך להפריש על מטבע שכבר הפרישו עליה, כזו שיש בקרן המעשר של המכון לחקר החקלאות על פי הלכה, ראה באתר שלהם.

באופן כללי כדי לצאת מכל החששות ההמלצה תמיד לקנות בחנות שיש עליה הכשר מהודר ואז מעיקר הדין אין חובה להפריש שוב.

אגב יש לכך כמה סיבות נוספות: א. הרי בדרך כלל קונים גם בפירות, ובפירות יש חשש של ערלה, וכן בחודשים הקרובים עדיין הם פירות שביעית. גם בירקות בעלי חיים ארוכי טווח כמו תפוחי אדמה בטטות בצל גזר שום וכדומה עיין יש תוצרת רבה שנקטפה בשמיטה.

על סדר הפרשת תרומות ומעשרות ראה עוד הרבה תשובות באתר.