האם מותר לעבוד במקום עבודה שמשקרים

בס"ד
אני עובד במוקד טלפוני , שבו מצוי שטלפנים
מעגילם פינות ועל מנת לסגור עסקה משקרים.
לעיתים שקרים מובהקים לעיתים חצאי אמיתות וכיו"ב.
כאחד היושב בתוך המוקד שעות רבות ושומע כל זאת,
כיצד עלי לנהוג והאם ראוי שאמשיך לעבוד במקום , או שמא כדאי למצוא מקום אחר ?

תשובה:

שלום רב,

אין ספק שמעשים כאלה אסורים בהחלט, זה איסור שקר וחצאי אמיתות זה איסור גניבת דעת.

לגבי שאלתך האם ראוי שתמשיך לעבוד במקום הזה, אני נוטה לומר לך שכדאי לחפש עבודה אחרת. אנו מוצאים בחז"ל שלפעמים דברים שמותר לומר אולם זה נשמע כשקר יש להזהר כדי שהילדים לא ילמדו ויתרגלו לשקר, כך כתוב בסוכה מו,א: "ואמר רבי זירא: לא לימא איניש לינוקא דיהיבנא לך מידי ולא יהיב ליה, משום דאתי לאגמוריה שיקרא, שנאמר למדו לשונם דבר שקר". כלומר, אל תבטיח לילד ובסוף אל תקיים כדי שלא להרגילם בשקר (למרות שיתכן שיש אופנים שמותר שלא לקיים אח"כ את ההבטחה) ראה ברמב"ם הלכות שבועות פרק י"ב. אמנם שם מדובר בילדים. אבל ישנם כמה מעשים שהאמוראים נזהרו מאד בשקר כדי שלא להרגיל את האחרים ששמעו אותם. ברור שאין זו ראיה לאסור עליך לשבת בחברתם כל עוד אתה נזהר מזה. אבל סימוכין לתחושה שאין זה מקום לראוי לעובד ירא שמים יש גם יש.

אבל אל תחפז עד שלא תמצא מקום עבודה חילופי, ובנתיים תזהר מאד שלא תגרר לשקרים כאלה.

הרבה הצלחה