דמי תיווך בשכירות שגבוהה יותר בגלל חובות מסים

עמותה ביקשה ממתווך למצוא לה בית בשכירות, תמורת עמלת תיווך של חודש. המתווך מצא לה בית אשר דמי השכירות לשוכרים פרטיים הוא 9000 ש"ח ולעמותות 13000. (המחיר לעמותה גבוה יותר עקב בלאי מוגבר, ומשיקולי מס). המתווך דרש וקיבל 13000 ש"ח. לאחר זמן טוען ראש העמותה כי המתווך צריך להחזיר חלק מדמי התיווך, כיון שהמחיר הגבוה מטעמי מס אינו חלק משכר הדירה. הדין עם מי?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

המתווך צודק שמגיע לו 13,000 ש"ח. דמי השכירות הן 13,000 ש"ח אלא שהחוק מחייב את המשכיר להפריש מתוכם מסים ובמקרה שאין למשכיר תיק במס הכנסה החוק מחייב את השוכר להפריש מדמי השכירות המגיעים למשכיר.
אם העמותה הייתה מפרשת שתשלם חודש מדמי השכירות שיגיעו לכיסו של המשכיר, היה צדק בטענתה. אבל, אם הסיכום הוא דמי שכירות חודשי הכוונה היא לכל הסכום שהעמותה מפרישה כדמי שכירות.