צידת שרצים בשבת

בס"ד

שלום לכבוד מעלת תורתיכם הגבוה רבני אתר דין,

שאלה: ש"ע או"ח סימן שט"ז , באיזה הגדרה נחשב עכביש ומרבה רגלים? האם מותר להרגם או לשים כוס עליהם בשבת? כי מאוס הם ולפעמים הם קצת מונעים שימוש של מקומות מסוימים ואין אדם דר עם נחש בכפיפה אחת שצריל להישמר ממנו שלא יכישו או יפריעו.

תודה ברכה והצלחה

תשובה:

שלום רב

בעלי חיים כאלו [בשונה מזבובים דבורים וכדומה] הם ניצודים ועומדים ולא שייך בהם איסור צידה [ראה משנה ברורה שם ס"ק נט], ומותר גם לטלטלם מחוץ לבית ואין בכך משום מוקצה, כיון שהם מאוסים ביותר.

בהצלחה

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. המקור שהבאתם מדבר על חיות שביכולתם לברוח אלא שאין דרכם לשמט מידי בני אדם והנה גם תגיד שעכביש הוא איטי אולי המקרה הנ"ל דומה לבעלי חיים איטיים שדנו בהם אחרוני זמנינו דהשבט הלוי לדוגמא [קובץ מבית לוי ח"ו ע' נ'] מדמה בע"ח איטיים לחיגר בסעיף ב' שאסור מדרבנן עכ"פ י"א חייב וי"א אסור וי"א מותר וי"ע לגבי כנים

  2. אתה צודק שהגר"ש וואזנר מחמיר בזה וכן הגרי"ש אלישיב, הרב המשיב נסמך כנראה על שמירת שבת כהלכתה פרק כז סעי' מה שמיקל, אבל אני לא בטוח שגם בעכביש, רק בחלזונות ותולעים שמאוד איטיים מעצם טבעם.