הנחת מאכל על הפלטה בשבת

שלום ,
רציתי לשאול איך צריך לבשל ביצים על הפלטה לשבת
ההורים שלי אוהבים את הביצה חומה והילדים אוכלים לבן.
האם מותר להניח את הביצים ״חיות״ על הפלטה קצת לפני כניסת השבת ולתת להם להתבשל עד הבוקר כדי שיהיו חומות?
ואת הביצים הלבנות אם אני מבשלת לפני כניסת שבת האם מותר לי בבוקר שבת להניח על הפלטה כדי שיתחממו?
קראתי את ההלכות אבל לא ממש הבנתי אותם
תודה

תשובה:

שלום רב

כיון שהפלטה החשמלית אין בה מצבים משתנים, היא נחשבת "גרופה וקטומה" ומותר להניח עליה ביצים חיות לפני שבת, ובלבד שלא להזיז אותן עד שיתבשלו לגמרי. ואם הסרת אותן כשאינן מבושלות לגמרי, אין להחזיר.

לגבי הנחת ביצה מבושלת בשבת, לדעת הגר"ע יוסף מותר להניח מאכל מבושל יבש על הפלטה בשבת כדי שיתחמם, אולם רוב הפוסקים אוסרים זאת, ואינם מתירים אלא להניח על סיר מלא, כמו הסיר של החמין, או על מחבת הפוכה וכדומה.

מקורות:

ראה שו"ע סי' רנ"ג סעי' א – ב.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מותר לחמם על צלחת שעל הפלטה את הביצים שהתבשלו לפני שבת?
    לא הבנתי למה אי אפשר להניח על מחבת רגילה וצריך מחבת הפוכה
    תודה

  2. כדי שלא יראה כמבשל יש צורך לעשות פעולה המראה שאת ממעטת את החום, לשים בתוך מחבת זה דרך רגילה של בישול, לשים על הגבהה כמו מחבת הפוכה זה לא נראה כמבשל. גם צלחת הפוכה זה בסדר.