אמירת קריאת שמע / מקלף בשבת / ספיחין

שלום
1.הקורא קריאת שמע האם יאמר בסיום אני ה' א-לוקיכם אמת,והאם יחזור על המילים ה' א-לוקיכם אמת גם כשמתפלל בציבור
2.האם מותר לקלף בשבת גזר עם קולפן
3.האם יש לעשר ירקות היום גם אם הם השרישו בשנה הקודמת שנת השמיטה

תודה מראש

תשובה:

שלום רב

  1. ודאי, מי שקורא את שמע מסיים אותה עד הסוף וגם אומר מיד אמת כהתחלה לברכת אמת ויציב או אמת ואמונה, אבל לא חוזר פעמיים כמו החזן שחוזר ואומר ה' אלוקיכם אמת.
  2. לגבי מקלף, יש מחלוקת האם מותר לקלף בשבת או לא. בספר ילקוט יוסף (שבת ג’ עמוד שצב) הביא כמה פוסקים שהתירו לקלף במקלף. אולם בשמירת שבת כהלכתה (מהדורה חדשה פרק ג’ סעי’ לה) כתב שאסור לעשות לקלף במקלף משום בורר בכלי, שהרי כיודע התנאים להתיר בורר הוא אוכל מתוך פסולת, ביד, ולאכול מיד ולא כדי להניח לזמן אחר. לכן, קליפה שלא רגילים לאכול אותו ביחד עם הירק אסור לברור אותו לדעתו, כל עוד שזה בכלי המיועד לכך.
  3. בירקות הולכים לפי הלקיטה, אבל יש בעיה בעצם בירקות שהתחילו לצמוח בשביעית של ספיחין, וצריך גם לעקור אותם.