אם שכן המרחיב חייב לשלם לשכן על ירידת ערך דירתו

שכן שגר בקומה מעלי ורוצה להרחיב את הדירה וזה מחשיך לי את הבית שלי וגורם לי להרגיש חוסר אויר והוא מודה שזה מחשיך. האם אפשר לחייב אותו על הנזק שנגרם לי מכך? (אולי להביא שמאי שישום את הדירה שלי כמה שוה לפני הרחבה וכמה שוה אחרי הרחבה של השכן?) האם השכן צריך לשלם את כל הנזק?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

בעיקרון השכן אינו יכול להרחיב את דירתו כאשר זה מחשיך את הדירה שלך. הפתרון לשלם את הנזק על פי שמאי הוא פשרה טובה.
גם אם אי אפשר לחייב את השכן לשלם את הנזק מצד הלכות נזיקין, מכל מקום, ניתן להתנות את ההסכמה להרחבה בכך שהוא ישלם את מלוא הנזקים.

מקורות:

לפי התקנון המצוי סעיף 2 בעל דירה אינו יכול לעשות שינויים בדירתו ולפגוע בערך של דירת השכן. במקרים רבים ניתן למנוע את ההרחבה אף מצד נזקי שכנים שבשו"ע חו"מ סי' קנד.