מתי האב נאמן לומר שקידש את בתו

בס"ד
שאלה:
אשמח לקבל הסבר ופרוש להלכה:
יג [י] נאמן האב לומר על בתו קודם שתבגור, שהיא מקודשת; ואוסרה על הכול.
מה הכוונה? האם מדובר על עדות האב בפני בית דין? תודה רבה!

תשובה:

שלום רב,

על פי התורה, הבת עד גיל 12 וחצי היא ברשות האב בענין הנישואין. כלומר, האב הוא זה שיכול לחתן אותה לפי ראות עיניו עד גיל זה. ואין לבת כל אפשרות להתנגד. (אולם כבר אמרו חז"ל שלא לעשות כן, כדי שלא להשיא את הבת בלי רצונה).

לכן אבא שאמר שהוא קידש את בתו. הוא נאמן לומר שהיא מקודשת משום שהוא יכול לעשות את זה מיידית לכן אנו מאמינים לו כשאמר שהוא עשה כך. (ראה קידושין סד,א). אמירה זו אינה צריכה להיות דווקא בבית דין. וגם אינה נחשבת ל"עדות" אלא לנאמנות שיש לאב לומר כך.

באופן כללי, שאלות שאינם נוגעות לפרט ויכול להיות להם ענין גם לציבור אנו מפרסמים. אם בכל זאת את רוצה להוריד תשובה זו מפרסום, תשלחי הודעת תגובה.

בהצלחה