חלוקת הכנסות בית הכנסת בצורה שויונית / קניית שתילים לאחר השמיטה

בס"ד
לרבנים הגאונים הי"ו שלום רב
1 יש לי בית מדרש שבו מתקיימים שיעורי ערב בעיקר ובשבתות מתקיים שם מניין של שחרית מזה מס' שנים שאלתי היא האם אני רשאי לבקש מהאחראים יעל המניין כי יעבירו לי חלק מכסף המתקבל ממכירות המצוות לשימוש אחזקת שיעורי התורה ,כולל אברכים ועוד? ואם כן כמה לבקש (באחוזים??) ומה להגיד להם לעשות בכסף שנשאר?
2. פקעות של פרחים (ייחורים) ששתלו בתוך כוס מנותק מהאדמה בשנת השמיטה,האם מותר לקנות במשתלה?

תשובה:

שלום רב

  1. השיעורים בערב הם חלק מהוצאות בית הכנסת, הגבאים – אתה, יכולים להחליט לפי הבנתכם מה עושים עם הכספים שנכנסים לבית הכנסת ולחלק אותם כראות עיניכם לכל צרכי בית הכנסת השונים.

2. אם המשתלה היא תחת קורת גג, כך שהשתילים האלו נעשו בהיתר [עציץ שאינו נקוב ובבית] אין בעיה לקנות, אבל אם המשתלה היא תחת כיפת השמים, כך שאסור היה לשתול פקעות אלו, אין היתר לקנותם. בכל מקרה של ספק יש להקל, כיון שמדובר באיסור דרבנן וספק דרבנן להקל [לא מצד ששביעית בזמן הזה דרבנן, שכן בזה יש סברו שאין להקל משום שהספק עיקרו דאורייתא, וכך סבר החזון איש, אלא משום שמדובר בעציץ שאינו נקוב, שהאיסור לנטוע בו הוא מדרבנן, גזירה אטו נקוב].