ברכת על נטילת ידים בבוקר – הטעם

שלום וברכה.
האם מותר לדבר אחרי נטילת ידיים שחרית לפני עשית הצרכים ונטילה שניה וברכה? כלומר האם ברכת ענ"י בבוקר צריכה להיות כמה שיותר קרובה וללא הפסק עם הנטילה הראשונה?
תודה רבה!

תשובה:

שלום רב

לא. אין קשר בין הדברים, בבוקר יש שני חיובים שונים לנטילת ידים שאינם נוגעים אחד לשני: החיוב הראשון הוא כדי להסיר רוח טומאה, על נטילה זו כלל אין חיוב ברכה! ממילא יש ליטול ואחר כך ניתן להפסיק וכו'. הנטילה השניה יש בה שני טעמים: לדעת הרא"ש מדובר בהכנת הגוף לתפילה, שתהיה כשהידים נקיות, ולכן מדובר בנטילה אחרי שירותים, כיון שאם יטנף ידיו שוב לפני תפילת שמונה עשרה מתברר שלא היתה זו הנטילה המשמשת כהכנה לתפילה והברכה היתה לבטלה. ולדעת הרא"ש מדובר בנטילה הדומה לזו שהיו נוטלים הכהנים בכיור במקדש, ומשום שכל יהודי הוא בעצם כמו כהן שמשמש במקדש ועובד את הקדוש ברוך הוא, ולדעתו, ברכת הנטילה היא חלק מסדר התפילה וברכות השחר.

מקורות:

ראה משנה ברורה בתחילת סי' ד וביאור הלכה שם ד"ה ואפילו.