שינוי הנוסח ע"י החסידים לפני יותר ממאתים שנה

מאיזה תוקף הלכתי היה לראשי החסידות ההיתר לשנות מנהגים, במיוחד את נוסח התפילה הנהוג, מנוסח אשכנז לנוסח ספרד? [זה נכון שהאר"י תיקן את נוסח ספרד, אבל מנין היה לחסידים רשות לעבור על "לא תטוש תורת אמך" ולעבור לנוסח זה] ובכלל מדוע הם עשו זאת?

תשובה:

שלום רב,

גם האר"י ז"ל שנוסח ספרד מבוסס הרבה על פי דרכו, היה אשכנזי. אמנם הוא היה גר והתפלל עם ספרדים – בצפת. אבל הנוסח שלו היה ספרדי. גדולי החסידות שינו את נוסח אשכנז בהתאמה לכוונות האר"י, כנראה סברו שהואיל והעיקר הוא הכוונות הידועות על פי סוד ולא נוכל לכוין על פי נוסח אשכנז שלא התגלו כוונותיו, עדיף לשנות.

ראה עוד כאן מה שהבאנו כמה ציטוטים מעניינים מהחתם סופר אודות נוסח אשכנז ונוסח ספרד. ואם מותר וראוי להחליף מאחד לשני