אזכרה לתינוקת / עליה לקבר בלילה

כבוד הרב שלום, שתי שאלות לגבי האזכרה של בתנו התינוקת שנפתרה מסרטן בגיל שנה וארבעה חודשים. כל שנה אנחנו מרגישים לא נעים להפריע לחברים למרות שאנחנו משתתפים בדרך כלל בכל ארוע למלא מנין באזכרה בקבר. האם לדעתך יש משמעות אם באים חברים או אנשים זרים למלא מנין? לפעמים אנחנו מרגישים קושי עם זה שאנחנו מטרידים אנשים לבוא, אך זה חשוב השביל המנין.

2. האזכרה חלה ביום ראשון הקרוב אחרי שקיעה ועד יום שני בשקיעה. רציתי לדעת אם אפשר לעלות ביום ראשון בשקיעה והאם זה בסדר שמחשיך בבית עלמין כשיוצאים.

תשובה:

שלום רב,

  1. ודאי שאין כל הבדל איזה אנשים באים להשלים לכם מנין.
  2. לא נוהגים לעלות לקבר בלילה. ראה כאן (האזכרה מתחילה בצאת הכובכים שזה כ18 דקות לאחר השקיעה. כלומר, משעה זו מתחיל הלילה).

אגב, ישנם הרבה קהילות שלא נהגו לעלות לקבר של ילדים קטנים כלל. לדוגמא, בקהילת הפרושים בירושלים, לא היו מספרים כלל  להורים היכן קברו את יקירם, כדי שלא יעלו לקבר. אבל כמובן איש במנהגו ינהג…