כמה צריך ללמוד מיד לאחר ברכת התורה

מה נחשב תורה לעניין ברכות התורה האם באמירת אמר רבא יוצאים יד"ח? או בכלל "כל אמתא בריבועא אמתא ותרי חומשי באלכסונא"?

תשובה:

שלום רב,

כל פסוק או מימרא שגמרא שנאמר לשם מצוות תלמוד תורה, די בכך כדי לפטור את ברכת התורה (לדעות שצריך ללמוד מיד אח"כ) או מי שלא בירך ונפטר באהבה רבה, שצריך ללמוד מיד אח"כ כמו שפסק בשו"ע סי' מז. לומר סתם "אמר רבא" או דבר מתמטי, לא נראה שזה נחשב לימוד תורה.

אם הפסוק תורה ציווה לנו משה מורשה קהילת יעקב זה תלמוד תורה, כמו שכתב הרמב"ם בתחילת הלכות תלמוד תורה שקטן חייב אביו ללמדו תורה ומתחיל מהפסוק הזה. וסיבה שקריאת שמע אינו מועיל לתמוד תורה הוא מפני שהוא נאמר לשם מצוות קריאת שמע ולא לשם תלמוד תורה.