כוונת פרוזבול, גביית החוב ע"י בית הדין

האם מי שכתב פרוזבול ומסר את חובותיו לבית דין, רשאים הדיינים המקבלים לתבוע את החובות במקום המלווה או שמא הלווה רשאי לאמר להם 'לאו בעל דברים דידי את'.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

הלווה אף פעם אינו יכול לבית דין 'לאו בעל דברים דידי את', משום שבית דין צריך לכוף על אדם לקיים מצוות ופריעת חוב היא מצווה. כל שכן כאשר בית דין התבקש מהמלווה לגבות את החובות.

לעניין פרוזבול נחלקו הראשונים במשמעות מסירת החובות, אם היא מסירת החובות לגבייה או מסירת דברים בלבד.

מקורות:

עיין בספר מקצוע בתורה סי' סז ס"ק יא לעניין מלווה שהתחייב שלא לתבוע את הלווה.

לעניין משמעות פרוזבול עיין עלון המשפט גליון 77 עמוד 4 הערה 29.